ultrasoonreiniger kiezen

Ultra Center Europe B.V. geeft u graag eerlijk advies over de keuze van de juiste ultrasoon reiniger. Lees deze informatie goed door voordat u een machine besteld.

Waar moet u op letten als u een ultrasoonbad aanschaft?

 • De afmeting van de reiniger;
  De ultrasoon reiniger die voor u het meest geschikt is wordt in de eerste plaats bepaald door de afmeting van de voorwerpen die u wilt reinigen. Kies een ultrasoon reiniger die groot genoeg is. U dient het te reinigen voorwerp nooit op de bodem van de tank te leggen. U dient een korf te gebruiken, u moet daarom rekening houden met de ruimte die de korf inneemt. De ultrasoon reiniger moet minimaal voor 2/3 gevuld moet worden, maar kan niet geheel gevuld worden. U heeft daarom nooit de volledige hoogte van de tank tot uw beschikking. De effectieve reinigingshoogte zal ongeveer 0.7 x de tankhoogte zijn.
 • Het ultrasoon vermogen en de ultrasoon frequentie;
  De reinigingskracht van een utrasone reiniger wordt onder andere bepaald door het ultrasoon vermogen en de ultrasoon frequentie. Hoe hoger het vermogen en hoe lager de frequentie, hoe meer reinigingskracht. Een ultrasoonbad met een laag vermogen en een hoge frequentie heeft minder reinigingskracht maar kan uiteindelijk ook een prima reinigingsresultaat leveren. Alleen de reinigingstijd is langer.
 • Het verwarmingsvermogen van de reiniger;
  Een ultrasoon reiniger met een laag verwarmingsvermogen heeft een langere opwarmtijd nodig dan een reiniger met hoog verwarmingsvermogen. Vindt u de opwarmtijd van de reiniger belangrijk, kies dan voor een reiniger met een hoog verwarmingsvermogen. De meest ideale verwarmingstemperatuur voor ultrasoon reiniging ligt bijna nooit boven de 60 graden. Een reiniger met een opwarmcapaciteit tot 60 graden in dus bijna altijd prima geschikt.
 • Digitale of mechanische bediening;
  Een ultrasoon reiniger met mechanische bediening is minder nauwkeurig dan een reiniger met digitale bediening. Onze ervaring leert ons echter wel dat ultrasoon apparaten met mechanische bediening minder storingsgevoelig zijn.

Uw keuze kan afhankelijk zijn van het gebruik
Bij continu of dagelijks intensief gebruik adviseren wij u een reinigingsbad va Sonorex. Deze reiniger beschikt over een continustand en is beter geschikt voor intensief gebruik dan andere goedkopere merken. We spreken over intensief gebruik bij dagelijks gebruik meer dan 3 uur per dag. De genoemde 3 uur is slechts een indicatie. De levensduur van uw ultrasoon reiniger is tevens afhankelijk het gebruikte reinigingsvloeistof en het onderhoud. Voor niet continu gebruik en dagelijks gebruik minder dan 3 uur per dag zijn de ultrasoon reinigers van het merk GT-sonic prima geschikt. De kuststoffen Codyson reinigers zijn vooral geschikt voor huishoudelijk gebruik.

Ultrasoon vermogen
Bij alle ultrasoon reinigers geven wij het ultrasoon piekvermogen op. Dit zijn vermogens door de fabrikant opgegeven. Deze vermogens zijn moeilijk te controleren, daarom hebben wij de 3 liter machines van alle merken getest door middel van een folietest. Dit zijn de resultaten van de test:

 1. GT-sonic / Sonorex
 2. Codyson
 3. Overige merken

Verwarming
Een ultrasoon reiniger is zeker geen snelkookpan. Het verwarmen van de vloeistof tot 60 graden kan wel een uur of meer in beslag nemen. Er zit nogal wat verschil in de verwarmingsprestaties van ultrasone reinigers. De machines van de merken GT-sonic en, Sonorex hebben in verhouding met andere merken een korte opwarmtijd.

Geluid
Alle ultrasoon reinigers produceren geluid. Er wordt zelfs aangeraden gehoorbescherming te gebruiken als u dagelijks langere tijd in de buurt van een werkende ultrasoon reiniger aan het werk bent.
De Sonorex, GT-sonic en Codyson maken het minste geluid. De Sonixtek machines produceren iets meer geluid.

Frequentie
Wij verkopen ultrasoonbaden met een frequentie tussen de 35 en 45 kHz. Deze ultrasoon frequenties zijn geschikt voor bijna alle reinigingen.

Duurzaamheid
De levensduur van een ultrasoon reiniger wordt onder andere bepaald door de dikte van de ultrasoon tank en de gebruikte materialen en componenten. Een Europese machine zoals Sonorex heeft over het algemeen een langere levensduur en zijn daarom beter geschikt voor intensief gebruik. De Sonorex reinigers zijn echter ook gemiddeld 3 keer zo duur. Het is moeilijk iets te zeggen over de levensduur van een ultrasoon reiniger. Dit hangt heel erg af van het gebruik en onderhoud van de machine. Bij zeer intensief gebruik zal zelfs de beste ultrasoon reiniger nog geen jaar mee kunnen gaan. Gaat u de reiniger dagelijks meerdere uren gebruiken, dan kunt u beter kiezen voor een A-merk zoals Sonorex. Gebruikt u de reiniger niet langer dan 3 uur achter elkaar en niet degelijks, dan is een GT-sonic een goede keuze.

Het aantal transducers
Hoe groter het aantal tranducers op de bodemoppervlakte van het bad, hoe meer spreiding van de ultrasoonwerking. Bij een 2 liter ultrasoon met 1 transducer is de ultrasoonkracht minder goed verdeeld als bij een 2 liter ultrasoon met 2 transducters. De duurdere ultrasoonbaden maken gebruik van een speciale techniek waardoor de ultrasoonwerking beter verdeeld wordt in de hele tank.

Kunststof versus RVS ultrasoon reinigingsapparaten
Kunststoffen ultrasoon reinigingsapparaten zien er mooi uit en zijn gunstig geprijsd. Kijken we echter naar de reinigingsprestaties van deze reinigers dan zijn deze niet te vergelijken met de duurdere RVS reinigers. Wanneer u af en toe een korte eenvoudige ultrasone reiniging wilt uitvoeren zijn de kunststoffen reinigers of de goedkope RVS reinigers prima geschikt. Zoekt u een professionele reiniger voor dagelijks gebruik dan kunt u beter kiezen voor een duurdere RVS reiniger. De GT-sonic reinigers hebben de beste prijs kwaliteit verhouding.

Medische CE makering
Gaat u de ultrasoon reiniger gebruiken in een omgeving waar u alleen apparaten mag gebruiken die voldoen aan de Medische CE normen (EW 93.42), dan kunt u kiezen voor een Sonorex reiniger. De overige merken hebben wel een CE markering maar dit is een minder strenge norm als de Medische CE norm.