Carburateur reinigen ultrasoon

Lichtmetalen delen (aluminium) – ultrasoon reinigen carburateurs
Voor de reultrasoon reinigen carburateuriniging van lichtmetaal kunt u gebruik maken van de ultrasoon vloeistof Tickopur R33. Deze ultrasoon vloeistof kent een mengverhouding van 2% tot 5% en heeft een optimale werking bij 50 tot 55 graden Celsius. De temperatuur mag niet boven de 60 graden uitkomen. 

Omdat carburateurs gemaakt zijn van een aluminiumlegering, een lichtmetaal, is Tickopur R33 de geschikte ultrasoon vloeistof voor de reiniging van carburateurs.

In een kwartier
Voor het reinigen van carburateurs moet u rekening houden met een reinigingstijd van circa 15 minuten. Dit is echter in grote mate afhankelijk van de graad van vervuiling. Mocht de carburateur na een kwartier nog niet schoon zijn kunt u het reinigingsproces nog enkele keren een paar minuten herhalen. Als de carburateur schoon is moet deze grondig worden gespoeld met stromend water en vervolgens zeer goed gedroogd om oxidatie te voorkomen. Dit drogen kan gebeuren door het gebruik van perslucht.

Wanneer er al oxidatie is ontstaan door behandelingen in het verleden, kunt u dat makkelijk verwijderen met Tickopur TR3. Deze vloeistof heeft een mengverhouding van 5% en kan gebruikt worden bij een temperatuur van 50 graden Celsius.

Aandachtspunten:

  • Wanneer een verkeerde ultrasoon vloeistof wordt gebruikt bij het reinigen van carburateurs kan dit leiden tot een verkleuring. Ook wanneer de carburateur te lang in de vloeistof heeft gelegen is dit een mogelijk gevolg.
  • Wanneer de carburateur niet voldoende grondig gedroogd wordt, bestaat het risico op vorming van aluminiumoxidatie. Deze witte aanslag is te verwijderen met Tickopur TR3.

Injectoren reinigen
injectoren reinigenBij het reinigen van injectoren krijgt u het beste reinigingsresultaat als u een speciale ultrasoon vloeistof gebruikt. Wij adviseren hiervoor Tickopur TR13. Kleine injectoren kunt u, net zoals bontmetaal, het beste indirect reinigen door gebruik te maken van een gatendeksel met inzetbeker. Hierdoor bespaart u aanzienlijk op de hoeveelheid ultrasoon vloeistof. De ideale temperatuur voor injectoren reinigen met Tickopur TR13 bedraagt 65 tot 70 graden Celsius. Bij grotere injectoren zult u de basistank moeten gebruiken. 
Let er goed op dat u geen aluminiumdelen probeert te reinigen met Tickopur TR13. Deze vloeistof is hiervoor niet geschikt. Het aluminium zal namelijk volledig zwart kleuren.

Reinigen van bontmetalen delen – reinigen van messing sproeidelen
Voor de reiniging van bontmetalen delen kunt u gebruik maken van de ultrasoon vloeistof Tickopur RW77. U kunt deze delen indirect reinigen door gebruik te maken van een gatendeksel waarin u een glasbeker plaatst. Dit voorkomt dat u steeds de hele basistank moet vullen met de juiste vloeistof. 
In plaats van een hoeveelheid vloeistof van 5% van de tank, heeft u slechts een hoeveelheid van 5% van de glasbeker nodig. Voor een optimaal resultaat met Tickopur RW77 is een temperatuur tussen 65 en 70 graden Celsius vereist.

Let op!
Zorg dat er geen Tickopur RW77 in het basisbad terechtkomt wanneer dat met Tickopur R33 is gevuld. Menging van beide vloeistoffen kan verkleuring van het lichtmetaal tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen zal de gehele inhoud van het basisbad vervangen moeten worden.

Kies de juiste carburateur reiniger:

  • Zorg voor voldoende diepte wanneer u voor schoonmaken van een carburateurs een ultrasoon reiniger koopt. Een tankdiepte van 15 cm is het absolute minimum. Een diepte van 19 cm is meestal ideaal, zeker wanneer u beschadiging of streepvorming aan de behuizing wilt uitsluiten.
  • U bereikt het beste resultaat met een ultrasoon reiniger die over verwarming beschikt. Zo kunt u altijd op de meest optimale temperatuur reinigen.
  • Een ultrasoon reiniger met een kracht van 35kHz werkt erg prettig. Wanneer u een ultrasoon reiniger aanschaft voor intensief gebruik is het aan te raden een model met continu stand te kiezen.
  • Houd u er rekening mee dat er in een garage vaak met handschoenen wordt gewerkt. Een ultrasoon apparaat met draaiknop biedt dan meer gebruiksgemak dan een exemplaar met toetsen. Ook een tijdklok levert gemak.

Meest gebruikte carburateur reinigers
Veel klanten zoeken een betaalbare reiniger voor het schoonmaken van een carburateur. Dit omdat de carburateur reiniger vaak slechts enkele keren per week wordt gebruikt. Het merk GT-Sonic is dan de beste keuze. De ultrasoon reinigers die het meest gebruikt worden voor het reinigen van een carburateur zijn:

  • De GT-Sonic 3 of 6 liter voor injectorreiniging;
  • De GT-sonic 6 liter voor het reinigen van kleine carburateurs zoals een grasmaaier carburateur;
  • De GT-Sonic 13 tot 27 liter voor het reinigen van grotere carburateurs.

Alleen de GT-Sonic van 27 liter heeft een tankdiepte van bijna 19 cm en kan carburateurs reinigen met een hoogte van 12,5 cm. Een GT-Sonic van 6 tot 20 liter heeft een maximale reinigingshoogte van 10,5 cm.

Carburateur reiniger voor intensief gebruik
Bij intensief gebruik (continu of meer dan 3 uur per dag) kunt u kiezen voor een carburateur reiniger van Sonorex. Deze carburateur reinigers beschikken over een continustand en zijn beter geschikt voor intensief gebruik.

Een carburateur van een oldtimer ultrasoon reinigerUltrasoon reinigen van een Vespa carburateurUltrasoon reinigen van bougiesUltrasoon reinigen van een cilinderkopUltrasoon reinigen van een zuiger