Printplaten schoonmaken

Ultrasoon reinigen van printplaten / PCB’s (bijvoorbeeld printplanten van een GSM)

Nieuwe PCB'S (printplaten)
Flux verwijderen kan met Tickopur TR14 10% oplossing met kraanwater bij 60 graden.
Voor algemene verontreiniging kunt u kiezen voor Tickopur TR7 ca. 3% oplossing in kraanwater. TR7 bevat corrossiebescherming. Het achterlaten van dit bestanddeel is vaak niet wenselijk. Goed naspoelen in dus gewenst.

Revisie printplaten
Voor het verwijderen van corrossie, vettigheid en algemene aanslag e.d. kunt u Tickopur RW77 gebruiken. Dosering ca. 5% bij 70 graden. Bij erg lang reinigen in de RW77 wordt de tin uiteindelijk weggetrild of aangetast. Kortstondig reinigen geeft geen problemen.

Aandachtspunten
Belangrijk is zeker te weten dat alle componenten tegen water (en trilling) kunnen. De componenten moeten geen water vast houden (zoals bij spoelen). Grondig spoelen (vaak meermaals, soms met demiwater) en geforceerd drogen (bijv perslucht of oven).

De reinigingstijd is moeilijk aan te geven, deze is afhankelijk van de verontreiniging. U kunt beginnen tussen de 30 en 120 seconden. Tussendoor dient u enkele keren te kijken of er conflictsituaties ontstaan. Eventuele conflictsituaties zijn dan vroegtijdig met spoelen op te lossen.

Bevat het te reinigen item aluminium, dan kunt u Tickopur TR3 toepassen voor het reinigen van printplaten.

Ultrasoon reiniger
Gebruikt u de ultrasoon reiniger niet intensief dan is een GT-Sonic reiniger een prima keuze.