ultrasoon reinigen carburateurs

Voordelen ultrasoon reinigen carburateurs
Voordat we uitleggen hoe je een carburateur ultrasoon reinigt, is het goed te weten wat de voordelen zijn van het ultrasoon reinigen van de carburateur. Het belangrijkste voordeel is dat overal gereinigd wordt waar de ultrasoon vloeistof bij kan komen. Er wordt daardoor op plekken gereinigd waar je met handmatig schoonmaken niet bij kan komen. Een ander voordeel is dat de ultrasoon reiniger het werk voor je doet. Het ultrasoon reinigen van een carburateur levert dus niet alleen een beter reinigingsresultaat, maar bespaard ook veel tijd.

Een carburateur ultrasoon reinigen: hoe werkt dat?
Voor het ultrasoon reinigen van een carburateur ben je uiteraard een goede ultrasoon reiniger nodig. De GT-sonic ultrasoon reiniger met draaiknoppen wordt voor deze toepassing het meest gebruikt. Hoe groot de ultrasoon reiniger moet zijn hangt af van het grootste te reinigen item. Het item moet in het mandje passen en niet hoger zijn dan de effectieve reinigingshoogte die bij de reiniger vermeld staat. Het is mogelijk een carburateur in een klein bad te reinigen, bijvoorbeeld door eerst de ene helft en later de ander helft te reinigen. Er kunnen echter wel strepen op carburateur ontstaan doordat een deel van de carburateur twee keer gereinigd wordt.
Je kunt het bad vullen met gewoon kraanwater. Voor een goede reiniging is het gebruik van een ultrasoon vloeistof dat geschikt is voor het reinigen van aluminium een must.
Als het de carburateur in het ultrasoonbad legt, let er dan op dat er geen lucht in de holle delen van de carburateur ontstaan. Alleen op plaatsen waar de ultrasoon vloeistof in contact komt met de carburateur wordt er gereinigd.

Welke ultrasoon reiniger voor reinigen carburateurs?
Een ultrasoon reiniger met een ultrasoon frequentie tussen de 35 en 45 kHz is prima geschikt voor het reinigen van een carburateur. Zorg dat het item ruim past is het mandje en let goed op de effectieve reinigingshoogte. De ultrasoon reiniger moet voor deze toepassing beschikken over een verwarming. Door het ultrasoonbad te verwarmen verbeterd het reinigingsresultaat en is de reinigingstijd korter. Een GT-sonic ultrasoon reiniger is prima geschikt voor het regelmatig reinigen van een carburateur. Als je de machine dagelijks een lange tijd achter elkaar gebruikt, kan je beter kiezen voor een Sonorex ultrasoon reiniger.

Welke ultrasoon vloeistof voor reinigen carburateurs
Tickopur ultrasoon vloeistoffen worden het meest gebruikt voor ultrasoon reiniging. Er zijn maar 2 Tickopur ultrasoon vloeistoffen die geschikt zijn voor het reinigen van aluminium. Dit zijn Tickopur R33 en Tickopur TR3. De meest verkochte vloeistof voor het reinigen van een carburateur is Tickopur R33. De universele ultrasoon vloeistof Tickopur R33 is een concentraat en kan worden gebruikt met water in een maximale dosering van 5%, met destilleert water is de maximale dosering 3%. Voeg nooit meer Tickopur R33 toe dan vermeld. Bij een te hoge dosering kan het item blijvend beschadigen. De werking van Tickopur R33 is optimaal bij een watertemperatuur van 60 graden.

Hoe lang moet een carburateur ultrasoon reinigen?
Hoe lang het duurt voordat een carburateur ultrasoon gereinigd is hangt af van verschillende facturen. Belangrijke factoren zijn:

  • Het gebruik van een ultrasoon vloeistof;
  • De temperatuur van het ultrasoon vloeistof;
  • De aard van de vervuiling.

De reiniging van een carburateur zal normaal gesproken niet veel langer moeten duren dan 10 tot 30 minuten. Is de reinigingstijd langer dan kan het de moeite waard zijn om het reinigingsproces te analyseren. Er zijn misschien dingen die je kunt aanpassen waardoor het reinigen van de carburateur minder tijd kost. Reinig nooit langer dan nodig is, het te lang reinigen van een carburateur, kan deze blijvend beschadigen.

Nabehandeling ultrasoon reinigen carburateurs
Nadat de carburateur gereinigd is, kunt u de carburateur afspoelen met kraanwater en bij voorkeur met perslucht drogen.