Keuze van de ultrasoon vloeistof
Een nozzle is vaak van bontmetaal (messing). Tickopur RW77 zal het bontmetaal het beste reinigen. Nadeel is dat de spuiten zelf gemaakt zijn van aluminium en aluminium niet tegen Tickopur RW77 kan (Aluminium wordt zwart). Aluminium is met Tickopur R33 (milder dan RW77) te reinigen. Tickopur R33 wordt veel gebruikt in het airbrush segment. Dosering 3-5% met kraanwater. Verwarmen tot ca. 50 graden Celsius in een goed ontgast bad. Reinig bij voorkeur zo snel mogelijk na gebruik zodat de verf niet of zo min mogelijk kan uitharden.
Zeker zo belangrijk is bovendien dat ultrasoonreiniging alleen werkt op punten waar contact is met de vloeistof. Een dichte nozzle neemt lucht mee onder water en daar zal niet gereinigd worden. Vaak is dat direct onder de nozzle. Het is belangrijk dat de nozzle goed is doorgeprikt, zodat de vloeistof komt waar het gewenst is.

Keuze van de ultrasoon reiniger
Het ultrasoon reinigen van een Airbrush nozzle is een zeer lastig. Een belangrijk aandachtspunt is daarom de reinigingskracht van de ultrasoon reiniger. Een 35kHz ultrasoon met een groot ultrasoonvermogen is voor dit soort reinigingen aan te raden. Alle Sonorex ultrasoonreinigers en de Generalsonic ultrasoonbaden tot 4 liter hebben een ultrasoonfrequentie van 35 kHz,

Polyurethaan
Polyurethaan is zeer lastig ultrasoon te reinigen met een oplossing op waterbasis. Veelal worden hiervoor oplosmiddelen gebruikt, maar deze mogen niet gebruikt worden in een ultrasoon reiniger.
De enige oplossing is om direct na het spuiten (dus niet uitgehard en in natte toestand) ultrasoon te reinigen met Tickopur R33 (5% oplossing, 55-60 graden). Eenmaal uitgehard polyurethaan zal ook in de ultrasoon niet meer verwijdert worden met een waterbasis gedragen oplossing.